You are currently viewing Terra Hungarica Borválogatás

Terra Hungarica Borválogatás

Terra Hungarica

http://terrahungarica.hu/

 

 

PÓSTA BORHÁZ, Szekszárd

A Pósta Borház a Szekszárdi borvidék egyik dinamikusan fejlődő pincészete, és azon kevesek egyike, amely nagy figyelmet fordít a természethű szőlőgazdálkodásra és továbbra is spontán erjesztéssel és minimális beavatkozással készíti borait. Video (link: http://mitiszol.hu/vineyard/posta-borhaz-szekszard/)

pósta_blanc_20141

 

 

 

 

 

Blanc 2014 1.499 Ft

A pincészet fehér alapházasítása, amely fele részben olaszrizlingből, fele részben pedig sauvignon blancból készült. Az évjárathoz hűen ropogós savakkal bír, de ezzel mit sem veszít élvezeti értékéből. Önamgában és  fröccsnek is kiváló bor.

pósta_noir_2012

 

Noir 2012 – 1.690 Ft

A pincészet vörös birtokbora, amely évről évre hozza az árához képest is magas minőséget. A 2012-es évjárat cabernet franc alapú házasítás, amely tiszta, gyümölcsös ízvilágával az év bármelyik napján, bármilyen alkalomra nagyszerű választás!

WASSMANN PINCÉSZET, Villány

Példaértékű biodinamikus kisbirtok az ország egyik legnépszerűbb borvidékéről, amely nemcsak Demeter certifikációjával (nemzetközileg elismert biodinamikus védjegy), de magas minőségű, egyben nagyon jól iható boraival is kiérdemelte a hazai szakértők figyelmét. Video (link: http://mitiszol.hu/vineyard/wassmann-pince-villany/)

wassmann_rozé_2014_nagy2

 

 

 

 

Rozé 2014 – 1.798 Ft

A 2014 évjárat sajátosságainak köszönhetően a Wassmann házaspár is készített rozét, amely jól ellenpontozza a hazai borpiacra oly jellemző ipari rozékat. A techno rozékkal szemben visszafogott, de elegáns illat, tartalmas és gyümölcsös ízvilággal. Ha csak szőlőből készült rozéra vágysz, akkor szívből ajánljuk ezt a bort!

MEINKLANG, Somló

Demeter certifikált biodinamikus birtok, igazi parasztgazdaság a magyar-osztrák határon, amely ma már nemcsak burgenlandi borokat készít, hiszen néhány éve már a Somló hegyen is gazdálkodnak. Stílusukhoz hűen, itt is igaz, természetes ízű borokat készítenek, amelyek a hegy varázslatos termőhelyi adottságait is szépen tükrözik. Video (link: http://mitiszol.hu/vineyard/meinklang-somlo-burgenland/)

M_SW13

 

 

 

 

Meinklang Sziklafehér 2014 – 2.699 Ft

A birtok somlói alapházasítása, amelyet különösen ajánlunk azoknak, akik már leíták a 2014-es évjáratot. Ha ezt a bort kóstolják, garantáltan megváltozik a véleményük! Az évjárat nehézségeinek ellentmondóan a Sziklafehér érett savú, gyümölcsös, rendkívül jól iható bor. Kihagyhatatlan magyar fehérbor a 10 euró alatti árkategóriában.

HUMMEL PINCÉSZET, Villány

Horst Hummel 1998 óta gazdálkodik a Villányi borvidéken, és nem tétlenkedett: ma már 8 hektáron  termel szőlőt organikus módon, és egyike azon kevés gazdáknak, akik a helyi fajtának számító Portugiesernek is kellő figyelmet szentelnek. A természetes alapanyag mellett a spontán erjesztésnek köszönhetően borai természetes ízűek, gazdag ízvilágúak. Bővebben (link: http://mitiszol.hu/vineyard/hummel-pinceszet-villany/)

Hummel_port13

 

 

 

 

Hummel Portugieser 2014 – 2.499 Ft

A fajtához és árához mérten is gazdag bor, meglepő intenzitással. Tartalmas, mégis könnyed ital, amelyből gyorsan elfogy egy üveggel is ha nem vigyázunk

Terra Hungarica

Hisszük, hogy a Kárpát-medence politikai határoktól független ökológiai egysége felbecsülhetetlen értékekkel bír, amelyek megőrzése és felélesztése mindennél fontosabb feladat. Kiragadva ezen értékek egyik legszebbikét, a szőlőt és a bort, létrehoztuk a Terra Hungarica márkavédjegyet, hogy segítségével összefogjuk és támogassuk a régió természet- és tájhű gazdálkodásra törekvő borászait, és minél szélesebb körben népszerűsítsük autentikus, adalékanyagoktól mentes boraikat. A Terra Hungarica közösségnek jelenleg 30 tagja van.

Olvasatunkban az autentikus, azaz igaz bor a természetet kímélő gazdálkodásból származó szőlőből, minimális borászati beavatkozás mellett, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül, és ennek köszönhetően hűen tükrözi termőhelyének sajátosságait. Az így készült borok izgalmasabbak, élettelibbek és egyedibbek, mint konvencionális társaik, fogyasztásuk pedig igazi öröm azok számára, akik felismerik a valódit.

A Terra Hungaricát három magánszemély, Altschach László, Kató András és Nemes Richárd alapította 2011-ben. Logónk, a felfelé szálló kerecsensólyom a magyar és kárpát-medencei összetartozást és felemelkedést jelképezi az eredetiség, a tisztaság és a spirituális őrzés mágikus madaraként.

Vélemény, hozzászólás?

Terra Hungarica Wine selection

Terra Hungarica Please find a selection of organic wine from Terra Hungarica: http://terrahungarica.hu/
To order: http://cargonomia.hu/order-a-box-of-vegetable-2/?lang=en

 

 

 

PÓSTA WINERY, Szekszárd

Pósta is one of the most dynamic winery in the Szekszárd region and belongs one of the few that pay attention to natural viniculture and still make wine with spontaneous fermentation and minimal intervention. See video here: http://mitiszol.hu/vineyard/posta-borhaz-szekszard/

pósta_blanc_20141

 

 

 

 

 

Blanc 2014 1.499 Ft
A white blend made of olaszrizling and sauvignon blanc. True to the 2014 vintage, it has pronounced acidity, however it has everything to be enjoyed on its own or as a spritzer.

pósta_noir_2012

 

Noir 2012 – 1.690 Ft

A red blend of the estate that offers great price and quality ratio year by year. Based on cabernet franc, the vintage 2012 has pure fruity flavours and is a great choice in every circumstances!

WASSMANN PINCÉSZET, Villány

Unprecedented biodynamic mini estate from one of the most popular wine region of Hungary, that has earned recognition with its Demeter certification (internationally recognised biodynamic trademark) and its high quality but still very drinkable wines. See video here: http://mitiszol.hu/vineyard/wassmann-pince-villany/

wassmann_rozé_2014_nagy2

 

 

 

 

Rozé 2014 – 1.798 Ft

Thanks to the characteristics of the 2014 vintage, the Wassmanns have also produced a rosé that counterweights the industrial rosé wines dominating the Hungarian wine market. Unlike techno rosés, it has moderate but elegant aromas with lots of fruits. If you would like to drink rosé made only from grapes, we highly recommend this great example!

MEINKLANG, Somló

Thanks to the characteristics of the 2014 vintage, the Wassmanns have also produced a rosé that counterweights the industrial rosé wines dominating the Hungarian wine market. Unlike techno rosés, it has moderate but elegant aromas with lots of fruits. If you would like to drink rosé made only from grapes, we highly recommend this great example!

M_SW13

 

 

 

 

Meinklang Sziklafehér 2014 – 2.699 Ft

A Demeter-certified biodynamic estate, a true traditional farm as it used to be at the Hungarian- Austrian border, that today not only makes wines in Burgenland but also in Somló, a solitary volcanic hill near Balaton. True to their style, they make real, natural wines that also reflects the fantastic terroir of Somló. See video here: http://mitiszol.hu/vineyard/meinklang-somlo-burgenland/

 

HUMMEL PINCÉSZET, Villány

A white blend from Somló, that we recommend especially to those who prefer to skip the challenging 2014 vintage. If you taste this great example, you will change your opinion, guaranteed! Despite the difficulties of 2014, Sziklafehér has ripe acidity, lots of fruits and it is very easy to drink. A Hungarian wine not to miss under 10 euros.

Hummel_port13

 

 

 

 

Hummel Portugieser 2014 – 2.499 Ft

Horst Hummel has been making wine in Villány since 1998, and he was certainly not lazing around: today he cultivates 8 hectares of vineyard organically (certified), and belongs to one of the few farmers who also pay special attention to the local grape Portugieser. Thanks to his organic grapes and spontaneous fermentation his wines taste very natural and are rich in flavours. Read more about Hummel here: http://mitiszol.hu/vineyard/hummel-pinceszet-villany/

 

TERRA HUNGARICA – Authentic wines from the heart of Europe

Founded in 2011, Terra Hungarica aims to promote authentic wines from Hungary as well as the whole of the Carpathian basin, an ecological oneness beyond political borders in Central-Eastern Europe. Comprising exceptional terroirs and home to many recently recognized and yet to be discovered grape varieties, with its continental climate the region is a perfect place for authentic wine growing.

All producers under our flag adhere to the following fundamental rules:

– using grapes from within the specific wine region and selling only bottled wine outside the region,
– farming: avoiding the use of systemic chemicals that go into the sap of the plant, artifical fertilizers, and harvesting machinery,
– wine making: avoiding chaptalisation, the use of added yeasts, additives, enzymes, stabilizers, nutritions and all manipulation techniques.

Please find more information at www.terrahungarica.hu

Vélemény, hozzászólás?