Közel 10 évvel ezelőtt kezdődött a Cargonomia kalandja. Azóta sok minden történt. Lehetőségünk nyílt arra, hogy nagyszerű partnerek sokaságával működjünk együtt, és számos projektben és eseményben vegyünk részt. 2021 tavaszán, a Covid-19 járványok miatt ismét bezárva, gyakornokaink, Youna, Corentine és Yousra azt javasolták, hogy hozzunk létre egy idővonalat, hogy eligazodjunk ennek a nyílt és közös emberi kalandnak a történetében.
Örömmel indítjuk el ennek az idővonalnak az első változatát, és osztjuk meg veletek.
 
Az előzményektől a projekt elindításáig, meghívjuk Önöket, hogy évről évre navigáljanak egy-egy projekttől egy-egy eseményig, egy-egy kiadványtól egy-egy videóig? Fedezze fel bátran partnereinket és barátainkat. Ha részt vett valamelyik lépésünkben, bátran nézze meg újra a közösen eltöltött nagyszerű időt.

A Cargonomia három, Budapesten vagy annak közelében működő, szociális és környezettudatos kisvállalkozás már meglévő együttműködésének formalizálása. A projektben részt vevő partnerek a Cyclonomia Do it Yourself Kerékpáros Szociális Szövetkezet, a Zsámboki Biokert, egy biozöldség-gazdaság és fenntartható mezőgazdasági közösségi oktatási központ, amely heti rendszerességgel zöldségdobozokat oszt szét a budapesti élelmiszer-közösségeknek, valamint a Kantaa, egy önszerveződő kerékpáros futár- és kézbesítő cég.

A Cargonomia a projektben részt vevő partnerek tevékenységeinek (fenntartható élelmiszertermelés, alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési megoldások népszerűsítése, kerékpáros kompetenciák népszerűsítése) találkozási pontja, és célja, hogy olyan csomópontként szolgáljon a városközpontban, amely képes egyesíteni az egyes partnerek egymást kiegészítő készségeit és meglévő hálózataikat, hogy a közösségen belül nagyobb haszonnal járjon. A fenntarthatóság és a méltányos kereskedelem elvei alapján elsődleges cél a helyben termelt termékekhez való hozzáférés növelése azáltal, hogy a helyi termelőktől a fogyasztói közösségek felé irányuló közvetlen kereskedelmet ösztönzik, akik egészséges és környezettudatos élelmiszer-választékot keresnek. Az együttműködés révén az élelmiszeripari termékeket helyben gyártott teherbiciklik segítségével juttatják el a városszerte működő vásárlói partnerekhez.

A helyi élelmiszerek közvetlen forgalmazása mellett a Cargonomia a fenntartható városi közlekedési megoldások logisztikai központja is, ahol a közösség tagjai kölcsönözhetik, bérelhetik és megvásárolhatják a helyben gyártott cargobike-okat. Emellett egy nyitott tér vagyunk a közösségi tevékenységek számára, amelyek a fenntartható átmenetekre, a konvivialitásra és a Degrowth-ra összpontosítanak. DiY- és önellátás-építő műhelyeknek, beszélgetéseknek és kulturális eseményeknek is otthont adunk, amelyek az új és meglévő társadalmi és környezetvédelmi projektek közötti szinergiákat igyekeznek megvalósítani.

A Cargonomia és partnerei tevékenységeinek célja annak bemutatása, hogy a környezetbarát és méltányossági alapú partnerségek hogyan teremthetnek fenntartható és értelmes közösségi felhatalmazási lehetőségeket, amelyek konkrét alternatívákat kínálnak a szokásos profitorientált társadalmi és gazdasági rendszerekkel szemben.

Adrien, Flora, Levi, Logan, Orsi, Vincent a Cargonomia csapat számára
info@cargonomia.org

cover