Tartalomjegyzék

1. Milyen érzés Cargonomia gyakornoknak lenni?

2. A mérnök szerepének újragondolása a degrowth társadalomban

3. Felfedezés: a fenntartható kezdeményezések és a degrowth megközelítései Magyarországon

4. Zöld útmutató nemzetközi diákoknak Budapesten

5. Fejlettség, józanság, társasági élet. A paraszti gazdálkodás felfedezése. Fotók és megjegyzések.

1. Milyen érzés Cargonomia gyakornoknak lenni?

Antoine, aki 2022 második felében gyakornok volt a Cargonomia-nál, kihasználta a nálunk töltött időt, és készített egy rövid videót „Milyen érzés Cargonomia gyakornoknak lenni?” címmel. Az ő ötlete? Bemutatni a Cargonomia gyakornokának mindennapjait: a társadalom és a környezet számára hasznos tevékenységek és izgalmas csereprogramok, mindez barátságos légkörben!

Többet nem árulunk el, nézd meg te magad a videót!

 

2. A mérnök szerepének újragondolása a degrowth társadalomban

Ez a dokumentum egy 2019-ben a mérnöki tudományok Degrowth szemszögből történő újragondolása érdekében Francois Gaillard és Paul-Henri François által irányított és Vincent Liegey által koordinált, az Ecole Centrale de Nantes-szal együttműködésben végzett kutatás jelentésének fordítása.

 

3. Felfedezés: a fenntartható kezdeményezések és a degrowth megközelítései Magyarországon

Sziasztok,

Enora, Tom és Perrine vagyunk, a Rennes-i Politikai Tanulmányok Intézetének három francia hallgatója, akik 2021 szeptembere óta gyakornokok a Cargonomia-nál….

Fiatalokként ökológiai kérdésekkel fogunk szembesülni, és már most is szembesülünk. Az ökológiai válsággal szemben azonban a tehetetlenség érzésével találjuk magunkat szemben. Ezután a politikai tanulmányok tanulmányozásával a gazdasági, politikai és társadalmi modellek elemzésén keresztül visszük tovább a témáról való elmélkedésünket. Megkérdőjelezzük azokat a modelleket és paradigmákat, amelyek ide juttattak minket, és egyben megoldásokat és módokat keresünk társadalmunk újragondolására.

Ebben a folyamatban a Cargonomiához való csatlakozással egy új koncepciót és a fenntartható fejlődés ellentmondásos alternatíváját fedeztük fel : a degrowth-ot. Ez egyúttal módot jelentett arra is, hogy a mindennapi életünkben is részt vegyünk a környezetvédelemben (részvétel egy biofarm életében, kerékpárok javítása…). Ragaszkodunk az ökológia e kettős elméleti és gyakorlati megközelítéséhez.

Mivel a degrowth egy radikális és globális alternatívája a jelenlegi rendszernek, meg akartuk kérdőjelezni azt. Ezért döntöttünk úgy, hogy a szakmai gyakorlatunk részeként interjúkat készítünk ökológiailag elkötelezett emberekkel és szervezetekkel, hogy cikkeket írjunk róluk és gondolkodásmódjukról a sajátos magyarországi kontextusban. Az ötlet az lett volna, hogy hangot adjunk azoknak, akik tudnak a degrowth-ról, gyakorlatba ültetik azt, de azoknak is, akik olyan módon elkötelezettek, amit a degrowth valószínűleg támogatni fog.

A degrowth konkrét alkalmazásával kapcsolatban hét fő témát határoztunk meg: tudatosság és közösségek, gazdaság, ökofeminizmus, energia, lakhatás és urbanizmus, politika és demokrácia, valamint társadalmi és civil mozgalmak. Ezek az interjúk aztán arra szolgálnának, hogy összegezzük a gondolatainkat, megválaszoljuk a kérdéseinket, vagy nem, megnyitjuk a vitát bizonyos témákról…

Célunk, hogy felfedezzük azokat a fenntartható cselekvéseket, amelyek a 21. században a degrowth társadalom részét képezhetik, fedezzük fel tehát a degrowth és az átmenet elméleteiben rejlő lehetőségeket a gyakorlatban.

Társadalmi mozgalmak és a degrowth :

Íme az „EXPLOR2ING : A fenntartható kezdeményezések és a degrowth megközelítései Magyarországon” című interjúsorozatunk legújabb kiadása.

Ebben az utolsó cikkben a magyarországi, de a közép- és kelet-európai társadalmi mozgalmakról és a degrowth-ról olvashatunk.

Mi az a társadalmi mozgalom?  Melyek a politikai nyitottság feltételei a társadalmi mozgalmak számára? Milyen sajátosságai vannak a múltbeli és a jelenlegi mozgalmaknak a posztszocialista országokban? Megvalósítható-e a degrowth társadalmi mozgalom révén Magyarországon?….

E kérdések megválaszolásához Gagyi Ágnes szociológussal, a társadalmi mozgalmak szakértőjével, a budapesti Szolidáris Gazdaság Központ társkoordinátorával beszélgettünk.

Social Movements – Agnes Gagyi

Politika és degrowth :

Mivel megmutattuk, hogy a degrowth egy új társadalmi modell felállítását javasolja, amely az oktatás, az urbanisztika, a gazdaság… kérdéseihez kapcsolódik, most a politikai oldalra kell összpontosítanunk.

Mi a politikusok szerepe ezekben a változásokban? Milyen mértékben tudnak tenni érte? Mi a legmegfelelőbb politikai modell a degrowth megvalósításához? Lehetséges-e a polgárok fokozott részvétele egy új politikai rendszeren keresztül? …

Ezen kérdések megközelítése érdekében Szabó Rebekával, Budapest XIV. kerületének alpolgármesterével, a Párbeszéd Magyarországért zöld párt társalapítójával beszélgettünk a cselekvési skálákról, a tudomány helyéről a politikai vitában és sok más témáról.

Politics – Rebeka Szabo

Tudatosság, közösségek és degrowth :

Korábbi interjúinkban az egyik téma, amely folyamatosan felmerült, az oktatás és a tudatosság növelése volt. A degrowth társadalom, vagy legalábbis a fenntartható társadalom érdekében való cselekvés megköveteli, hogy tisztában legyünk ezekkel a kérdésekkel. Valóban, a polgároktól a döntéshozókig szükség van a tudatosság növelésére.

Az igazi kérdés azonban az, hogy hogyan tegyük ezt? Mely szereplők és szervezetek képesek foglalkozni ezekkel a kérdésekkel? Milyen eszközöket lehet használni a polgárok bevonására és a környezetért való cselekvésre? 

Ötödik kiadásunkban Vadovics Edinával, a GreenDependent, egy gödöllői nonprofit kutató- és akciószervezet társalapítójával és tagjával beszélgetünk. Megismerkedünk a hosszú távon fenntartható életmód megvalósítását célzó helyi és közösségi projektekkel.

Awareness-Communities – Edina-Vadovics

Lakhatás, urbanizmus és degrowth :

A degrowth-társadalomról való gondolkodás egy tömegesen urbanizálódó világban arra hív minket, hogy elemezzük a lakhatás és a várostervezés jövőbeli formáit.

Melyek azok a megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy együtt éljünk egy fenntartható, a bolygó határait tiszteletben tartó városban? Milyen fenntartható városi kezdeményezések és elkötelezett szereplők léteznek Magyarországon?

Ebben a negyedik kiadásban várostervezésről, lakáskérdésekről, közösségi javakról és közös kormányzásról beszélgetünk. A „kooperatív városok” és a „polgári ökoszisztéma” fogalmait is megvitatjuk.

Új interjúalanyunk tehát Polyák Levente, a KEK- Hungary Kortárs Építészeti Központ urbanistája és az Eutropian tagja.

Housing-Urbanism – Levente Polyák

Ökofeminizmus és degrowth :

Ha a degrowth a jelenlegi társadalmi modellünk radikális alternatívájának tűnik, az ökofeminizmus arra is felszólít, hogy gondoljuk át a férfiak, a nők és a természet közötti uralmi viszonyokat. Ebben a harmadik kiadásban e két kritikai projekt közötti kapcsolatra kívántunk rákérdezni, amelyek számos ponton átfedésnek tűnnek.

De melyik ökofeminizmus(ok)ról beszélünk? Hogyan képzelhetünk el új kapcsolatokat a természettel ? Melyek azok a konkrét megközelítések, amelyekkel egy új társadalom felé haladhatunk ?…

Ezen a héten a „Felfedezés : A fenntartható kezdeményezések és a degrowth megközelítései Magyarországon ” című sorozatban Anna Margittal, egy budapesti ökofeministával, kertésszel és egy közös kert és közösségi tér létrehozójával találkozunk.

Ecofeminism – Anna-Margit

Közgazdaságtan és degrowth :

Amikor elkezdtünk gondolkodni ezen az interjúprojekten, nyilvánvalónak tűnt, hogy a közgazdaságtan lesz a fő téma.

A Degrowth célja ugyanis lényegében a mainstream közgazdaságtan és a növekedés képzeletének megkérdőjelezése. Vannak azonban konkrét alternatívák ? Milyen gazdasági eszközök lehetnek hasznosak egy fenntartható társadalom eléréséhez ?… És még sok más, az ökológiai közgazdaságtannal kapcsolatos kérdés, amelyet meg akartunk vizsgálni.

Hogy megközelítsük ezeket a hatalmas témákat, találkoztunk Köves Alexandra ökológiai közgazdásszal, két podcast : „Economics for Rebels” és „Zöld Egyenlőség” készítőjével.

Economics – Alexandra Köves

Energia és degrowth :

Itt vagyunk, a „Felfedezés : A fenntartható kezdeményezések és a degrowth megközelítései Magyarországon” cikksorozatunk első interjújával, és nem a legkönnyebb témával.

Valóban, az energia az egyik központi kérdés, amikor a fenntartható átmenetről beszélünk. Bár a degrowth az energiafogyasztás és -termelés csökkentését szorgalmazza, megkérdőjelezhetjük az ehhez szükséges eszközöket és azok megvalósíthatóságát.

Ezért döntöttünk úgy, hogy interjút készítünk Munkácsy Bélával, az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) budapesti földrajzprofesszorával, az EnergiaKlub tagjával.

Energy – Béla Munkácsy

 

4. Zöld útmutató nemzetközi diákoknak Budapesten

[Az útmutató letöltése]

Mivel 2023 októberétől 2024 januárjáig a Cargonomia gyakornokaként dolgoztam, megtapasztaltam, hogy új városként érkeztem Budapestre, és néhány hónapig megszoktam az ottani életet. Egy másik országban megvetni a lábad nem könnyű, és hamar rájöttem, hogy a szokásaim átültetése erőfeszítést igényel, különösen a zöld életmód fenntartása, miközben nem ismerem a helyi alternatívákat. Budapesten töltött hetek után ezért úgy döntöttem, hogy készítek egy útmutatót, hogy megoszthassam azokat a helyeket, ahová mostanában járok. A Zöld útikalauzban címeket és tippeket találsz a budapesti mindennapi élethez. Nem teljes körű, de azért készült, hogy segítsen az újonnan érkezőknek, hogy az alapokkal rendelkezzenek, és ne hagyják cserben fenntartható tetteiket. Az útmutatót bárki elolvashatja, mind az érkezés előtt, mind a budapesti tartózkodás alatt. Aztán legyenek tapasztalataitok, és osszátok meg velünk bátran zöld ajánlásaitokat!

Amalys

 

5. Fejlettség, józanság, társasági élet. A paraszti gazdálkodás felfedezése. Fotók és megjegyzések.

Paco Barra, Cargonomia Team 2023

Kattintson a letöltéshez

Ez a fotóesszé a tapasztalatok megosztása, egy kis ablak a paraszti mezőgazdaság világába. Elmondja az agrárökológia felfedezésének történetét, a magyar vidék közepén végzett mérnöki gyakorlatom motivációit és az élővilág állapotával kapcsolatos félelmeimet. A fotók a Zsámboki Biokert tanyán készültek, a száműzött földigiliszták kis békeparadicsomában, ahol szeretettel és ésszel művelik a talajt. A hozzászólások a helyi gazdákkal folytatott olvasmányos és szenvedélyes beszélgetések gyümölcsei. Tanúságtétel mindenkinek, aki el akarja olvasni, a kíváncsiaknak, akik egészséges, ízletes ételekre vágynak, amelyek nem ölnek.