2016-2018 során a Cargonomia egy részvételi akciókutatásban vesz részt Lazányi Orsolya, a Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgatója, „A társadalmi vállalkozások kihívásai a gazdaság szubsztantív értelmezésében” c. kutatásának részeként.

A kutatás célja, hogy bemutassa a Cargonomia, mint alternatív, együttműködésen és szolidaritáson alapuló gazdasági rendszert, feltárja kihívásait és ezekre választ is találjon.
A kutatás során a Cargonomia csapata górcső alá veszi eddigi tevékenységeit, megvizsgálja azok társadalmi hatásait és (újra)definiálja a szervezet céljait. A kutatás keretében különös figyelmet fordítunk a szervezet által végzett ismeretterjesztő munkára, és a budapesti teherkerékpár-használat vizsgálatára.
A kutatás az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-17-3-I-BCE-73 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával valósul meg.

[su_document url=”http://cargonomia.hu/wp-content/uploads/2017/03/Lazanyi_Degrowth-conf.pdf” height=”640″]

Az 5. Nemzetközi Degrowth Konferencián elhangzott elődás diái.

————

Az ARTS (Accelerating and Rescaling Transitions to Sustainability) az Európai Bizottság támogatásával megvalósult hároméves kutatási projekt, melynek célja annak jobb megértése volt, hogy a közösségi kezdeményezések hogyan járulhatnak hozzá a fenntarthatósági folyamatok felgyorsításához öt európai nagyvárosban: Brightonban, Budapesten, Drezdában, Genkben és Stokholmban. Az ARTS hozzájárult a fenntarthatósági törekvésekhez kapcsolódó döntéshozatal, elmélet és gyakorlat támogatásához, továb-bá célként tűzte ki, hogy az európai városi kezdeményezések összekapcsolásával, magasabb szintre emelésével és felgyorsításával lehetőséget teremtsen az innovációra a társadalomban és döntéshoza-talban.

Partnerként résztvevő budapesti kezdeményezések: Cargonomia, Valyo, Átalakuló Wekerle, Energiaklub, Házikó, Humusz Szovetseg, Kortárs Építészeti Központ, Magnet Bank, Magyar Kerékpárosklub, Szatyor Egyesület.

A projektösszefoglaló dokumentum letölthető: Úton a fenntarthatóság felé: az átme­ne­t gyorsításának jo gyakorlatai Budapesten

[su_document url=”http://cargonomia.hu/wp-content/uploads/2017/01/roadmap_HU_fin.pdf” height=”640″]

[su_divider]

————

Az Aalborg-i egyetem Environmental Sciences MSc hallgatói által készített ‘Transition towards sustainability in Budapest through the case of a degrowth fueled social cooperative’ tanulmány az általuk Budapesten végzett fél éves participatív kutatás eredményeit foglalja össze.

A tanulmány letölthető angol nyelven az alábbi linken keresztül: Transition towards sustainability in Budapest through the case of a degrowth fueled social cooperative

[su_document url=”http://cargonomia.hu/wp-content/uploads/2017/02/Transition_towards_sustainability_in_Budapest_EMSS3.pdf”]