You are currently viewing Támogasd a Cargonomiát és a Nyitott Kert alapítványt 1%-oddal!

Támogasd a Cargonomiát és a Nyitott Kert alapítványt 1%-oddal!

Nyitott Kert alapítvány
Adószám: 18683019-1-13

Kérjük, segítsd a Cargonomiát és a Nyitott Kert alapítványt adód 1%-ának felajánlásával!

E két szervezet együttműködése a fenntartható közösségi átalakulás, a vidék és a város szorosabb összekapcsolása érdekében jött létre, hogy választ adjunk napjaink társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági kihívásaira.

A Cargonomia egy nyitott közösségi műhely, amely a fenntartható logisztikai megoldásokat és az egészséges élelmiszerek elterjesztését segíti Budapesten, míg a Nyitott Kertek Alapítvány a fenntartható mezőgazdálkodás és a rövidebb, átláthatóbb élelmiszerláncok megismertetését tűzte ki céljául.

2021 igazán termékeny év volt a Cargonomia és partnereink számára, a világjárvány közösségi életre és konvivialitásra gyakorolt hatásai ellenére is:

  • Hozzájutottunk egy telekhez és a rajta álló hagyományos építésű vályogházhoz, melyből terveink szerint közösségi biokertészeti oktatási központot hozunk létre Zsámbokon.
  • A meglévő közösségi teherkerékpár flottánk bővítésére beszereztünk egy új bringát, emellett számos olyan részvételen alapuló ismeretterjesztő programot szerveztünk, melyek során a teherbiciklik használatát népszerűsítettük, főként családoknak
  • Eddigi együttműködéseinket megerősítettük és újakat is létrehoztunk régi-új partnereinkkel (közös munkatér a Valyo-val, zöldségdoboz átvevőpont a Gólyában és egyedülálló logisztikai kollaboráció a Gólya Futárral)
  • Számtalan műhelymunkát, rendezvényt szerveztünk főként gyermekek és a fiatalabb korosztály számára, melyek során többek között a Nemnövekedésről, fenntartható mezőgazdálkodásról és logisztikáról, valamint az igazságos közösségi átmenetről társalogtunk 

  A fentiek mellett a Cargonomia csapat tagjai tudományos cikkeket és kutatásokat publikáltak, podcast-ekben szerepeltek és könyvet adtak ki: 

  Gyakornoki programunk keretében elkészült a 10 éves utazásunkat bemutató idővonal, valamint a partnereinkkel készített interjúsorozat, mely a Nemnövekedést elméleti és gyakorlati oldaláról is körüljárja.

  Természetesen 2022-ben is szeretettel várjuk a tevékenységeink iránt érdeklődő önkénteseket, gyakornokokat. További részletek itt.

  2022-nek az alábbi izgalmas tervekkel vágunk neki:

  • Együttműködés a Lumen Kávézóval, mely a heti zöldségdoboz kiszállítás új központjaként fog működni február 24-től.
  • A megfelelő technológia és a hagyományos, népi építészet elvei mentén megkezdjük a több, mint 100 éves vályogházunk felújítását Zsámbokon. Ezen erőfeszítéseinkben nagy segítségünkre lesz a Nagyapám Háza szervezet által nyújtott támogatás, melynek keretében részvételi tábort szervezhetünk önkénteseknek a nyár folyamán. További részletek hamarosan!
  • Cyclonomiás barátaink idén megrendezik a Cyclocamp-et, melyről nemsokára további információkat osztanak meg.
  • Tavasszal regionális Nemnövekedés konferenciát szervezünk a Közép-európai Egyetemen és Zsámbokon. A fő témakör az élelmiszerellátás lesz.

  A fentiek mellett továbbra is azon fáradozunk, hogy az ökológiai gazdálkodás gyakorlatával, valamint a kerékpárjavítással- és használattal kapcsolatos ismereteket terjesszük iskolákban tartott műhelymunkák során, városi kertészeti projektekben és közösségi terekben Budapesten és vidéken is. További célként a közösségi teherkerékpár és utánfutó megosztó rendszerünk fejlesztését is kitűztük.

  A városi környezetben zajló tevékenységeink mellett továbbra is hozzájárulunk nyílt oktatási rendezvények szervezéséhez a Zsámboki Biokertben, miközben azon munkálkodunk, hogy előrevigyük a közösségi tűzifa és agrárerdészeti projektünket (a PAD Környezeti Igazságosságért Alapítvánnyal együttműködve), mely több, mint 1000 facsemete ültetését segítette elő a kertben.

  Kérdés esetén bátran keressetek minket, csatlakozzatok tevékenységeinkhez!

  Maradjatok velünk, vigyázzatok magatokra, hamarosan találkozunk!

Kérjük, támogasd tevékenységünket! 

Nyitott Kert alapítvány
Adószám: 18683019-1-13
Ha szívesebben adományoznál közvetlenül, itt megteheted:
Nyitott Kert alapítvány
Szent-László utca 58, 2116 Zsámbok, Magyarország
Banki adatok:
Budapest Bank Zrt.
HU86-10103836-48686000-01004005
Bank swift BUDAHUHB